Over Montfoort

Montfoort is omstreeks het jaar 1170 ontstaan, toen bisschop Godfried van Rhenen op een strategisch punt langs de Hollandse IJssel een kasteel liet bouwen om het gebied te beschermen. Het kasteel droeg de naam Montfoort, dast waarschijnlijk is afgeleid van “Mons Fortis”, dat sterke berg of burcht betekent.

In 1329 kreeg Montfoort stadsrechten en anno 2021 is het uitgegroeid tot een levendig en gezellig ‘dorp met stadsrechten’. Centraal gelegen tussen Utrecht en Woerden, een gezellig centrum, mooie bezienswaardigheden waaronder molen de Valk en de stadspoort maar vooral veel gezelligheid.

Vroeger was de bedrijvigheid vooral gericht op de landbouw van het omringende platteland. Er waren diverse lijnbanen voor de touwnijverheid. Bekend was Montfoort ook van de fabricage van knopen, waar de inwoners de bijnaam “knopendraaiers” aan te danken hebben. Deze naam wordt nog steeds in ere gehouden, met carnaval wordt Montfoort omgedoopt tot Knopengein. En bij Boer Hans zijn nog steeds de aloude knopenkoeken te proeven!